Biserica Schitului Agapia Veche

Publicat

Biserica este o construcţie din lemn, pe fundaţie de piatră, în formă de cruce. Spaţiul din interior este împărţit în altar, naos, pronaos şi pridvor închis.

Biserica este o construcţie din lemn, pe fundaţie de piatră, în formă de cruce. Spaţiul din interior este împărţit în altar, naos, pronaos şi pridvor închis. Altarul este luminat de o fereastră la est. Catapeteasma este din lemn de stejar frumos sculptat. Naosul are absidele foarte pronunţate şi este luminat de câte o fereastră la sud şi la nord. Pe naos este turla deschisă, cilindrică, luminată de patru ferestre. Naosul se delimitează de pronaos prin doi stâlpi laterali, cuprinşi în ziduri, ce susţin arcada pe care se reazemă turla. Pronaosul este luminat de două ferestre la sud şi alte două la nord. Din pridvor se intră în pronaos printr-o uşă simplă din lemn, în două canaturi, cu geamuri în partea superioară. Pridvorul, închis, este luminat de două ferestre la vest. Toate ferestrele sunt duble, din lemn, dreptunghiulare, terminate în arc, cu grilaje metalice la exterior. Intrarea se face prin sud, pe uşă din lemn de stejar, sculptată în exterior, înfăţişându-i pe Cuviosul Agapie, Sfânta Cuvioasa Teodora, Sfânta Cuvioasa Paraschiva, pustnicul Eufrosin iar în interior pe Sfântul Rafael, Sfântul Partenie şi Petru Rareş. Uşa este dublată de o alta uşă masivă, întărită metalic, care în exterior are sculptat pe Sfântul Nicodim. Biserica este tencuită în interior şi pictată, iar în exterior este căptuşită cu draniţă. Pardoseala este din parchet. Acoperişul, cu draniţă, are streaşină foarte largă.

Pictura a fost executată în tehnică frescă, între 17 august 1992 şi 10 iulie 1994, de Arhimandritul Vartolomeu Florea şi de ucenicii săi, din Mănăstirea Sihăstria. În pridvor sunt pictaţi Sfântul Chiriac de la Tazlau, Sfântul Cuvios Daniil Sihastru, Sfântul Cuvios Ioan Iacob de la Neamţ, Sfântul Cuvios Paisie de la Neamţ; pe peretele vestic: Sfântul Cuvios Zosim, Sfânta Cuvioasa Maria Egipteanca; peretele sudic: Sfântul Cuvios Simeon de la Pângăraţi, Sfântul Cuvios Chiriac de la Pângăraţi, Sfinţii Arhangheli Gavriil în dreapta uşii şi Mihail în stânga uşii, la intrarea în pronaos. Pe plafonul pridvorului se află Maica Domnului şi Domnul Iisus Hristos. În pronaos, în partea de jos a pereţilor din nord, de jur-împrejur sunt pictaţi sfinţi, iar în partea superioară, scenele: Ruga Maicii Domnului,Iisus cu Petru pe mareSamarineanul milostivVindecarea femeii gârbove. Pe peretele din sud Vindecarea SlăbănoguluiVindecarea OrbuluiVorbirea Mântuitorului cu Samarineanca şi Duminica Sfântului Apostol Toma. Pe peretele din vest se află Intrarea în biserică a Maicii DomnuluiSchimbarea la Faţă (în centru), Naşterea Maicii Domnului şi foarte sus Adormirea Maicii Domnului.

Citește alte articole despre: